Interview for Vima Donna- Winter 2008

D ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ

Δημήτρης Ντάσιος
ΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Ονειρεύεται να ερμηνεύσει τον δικηγόρο στο «Σικάγο» και τον Μακχίθ στην «Όπερα της πεντάρας». Προς το παρόν πρωταγωνιστεί σε οπερέτα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ τα κοσμήματα του ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο

ΤΗΣ ΙΣΜΑΣ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ
Τον είχα δει στο «Ακροπόλ» – σε παραστάσεις οπερέτας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- αλλά και σε άλλες δουλειές, καθώς το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε θεατρικές συνεργασίες με ονόματα όπως είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Λάκης Λαζόπουλος…Τη δεύτερη ιδιότητα του, αυτή του σχεδιαστή κοσμημάτων, την έμαθα όμως σχετικά πρόσφατα. Αυτό το διάστημα με τα δύο ταλέντα του «τρέχουν» παράλληλα. Ο Δημήτρης Ντάσιος αφενός πρωταγωνιστεί στο θέατρο «Ακροπόλ», ερμηνεύοντας τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη στη μουσικο-θεατρική παράσταση «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια». Αφετέρου ετοιμάζεται να συμμετάσχει τον Μάρτιο στην Εβδομάδα Μόδας του Ζαππείου, έχοντας ήδη βρεθεί με τα κοσμήματα του στις αντίστοιχες του Μιλάνου και του Παρισιού.

«Πέρυσι δεν δούλεψα στο θέατρο και, για να είμαι ειλικρινής, το ίδιο είχα αποφασίσει να κάνω και εφέτος» μου εξομολογήθηκε ο Δημήτρης Ντάσιος. « Η άλλη δουλειά, τα κοσμήματα, έχει πάρει πλέον έναν δρόμο που απαιτεί πολύ σοβαρή ενασχόληση. Η πρόταση όμως για τον Σακελλαρίδη, τον σημαντικότερο συνθέτη της ελληνικής οπερέτας, με δελέασε. Κακά τα ψέματα, το αίμα νερό δεν γίνεται. Ασχολούμαι 20 χρόνια με το μουσικό θέατρο «Ακροπόλ» είναι για εμένα δεύτερο σπίτι. Τι ήταν αυτό που μέτρησε καθοριστικά στην απόφαση του; «Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το κείμενο του Λάμπρου Λιάβα. Είδα οτι εκφραστικά είναι κοντά στα δικά μου μέσα. Γενικότερα αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα αόρατο νήμα που με δένει με αυτή την εποχή και αυτό συνέβαινε από την αρχή της δουλειάς μου στο θέατρο. Βεβαίως, θέλω να την αντιμετωπίζω πολύ σύγχρονα, να τινάζω από πάνω μου τη σκόνη».

Στη συγκεκριμένη παράσταση ποια είναι η σύγχρονη πινελιά; « Ο λόγος, η αμεσότητα, η επαφή με το κοινό. Και όλα αυτά με τρόπο που δεν προδίδει την εποχή και την εκλέπτυνση της. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ποιοτικά πράγματα. Μετά τον τηλεοπτικό καταιγισμό, θέλει να πάει στο θέατρο και να μπει σε μια διαδικασία ευγένειας, καλού γούστου. Επιπλέον, η συγκεκριμένη παράσταση παρέχει πολλές πληροφορίες για την πορεία του μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα. Ένα είδος που δυστυχώς στη χώρα μας δεν εξελίχθηκε, ενώ στο εξωτερικό έγινε το πολύ γνωστό μιούζικαλ».

Ο Δημήτρης Ντάσιος δεν κρύβει το πάθος του για το είδος αυτό. «Κατά την γνώμη μου, στην Ελλάδα υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι αγαπούν το μιούζικαλ, και έχουν εκπαιδευτεί για αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι οι βασικοί ρόλοι δεν δίνονται σε αυτούς, γιατί δεν είναι και τόσο αναγνωρίσιμοι. Έτσι, γίνονται εκπτώσεις στο αποτέλεσμα για χάρη των ονομάτων. Παρ’όλα αυτά, θεωρώ ότι, τώρα που οι ηθοποιοί της γενιάς μου αρχίζουν να γίνονται πρωταγωνιστές, τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι νεότερες γενιές είναι πιο εκπαιδευμένες στη μουσική και το χορό».

Από τα μιούζικαλ στα οποία συμμετείχε, ποια ξεχωρίζει; « Το “West Side Story” με τον Σταμάτη Φασουλή ήταν εξαιρετική παράσταση. Το ίδιο και το «Ωραία μου κυρία» με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη. Ακόμη, το “Σακουρά” με τη Μάγδα Μαυρογιάννη ήταν ένα πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του θέαμα». Ο ίδιος ονειρεύεται συγκεκριμένους ρόλους; « Θα ήθελα να παίξω τον δικηγόρο στο “Σικάγο”. Γενικότερα έχω ειδικευτεί σε ρόλους με κωμικά στοιχεία. Ο Μακχίθ από την “Όπερα της πεντάρας” είναι ένας ακόμη ήρωας που με γοητεύει ιδιαιτέρως».

Η κουβέντα μας πέρασε και στη δεύτερη ιδιότητα του: «Άρχισα τα κοσμήματα από παλιά, σχεδόν παράλληλα με το θέατρο. Παρ’ότι είχα βρει το αισθητικό μου στίγμα από νωρίς, δεν τα αντιμετώπιζα σοβαρά. Στη συνέχεια συνεργάστηκα με τη σχεδιάστρια μόδας Λουκία και με κάποιες γκαλερί. Σε μία από αυτές είδε τη δουλειά μου μια γνωστή δημοσιογράφος μόδας, με πρότεινε στον Σύλλογο Σχεδιαστών, λίγο πριν από την Εβδομάδας Μόδας του 2005, και έγινα αμέσως δεκτός. Από τότε η ιστορία πήρε μαγάλη έκταση. Τώρα υπάρχουν 35 σημεία πώλησης των κοσμημάτων μου σε ολόκληρο τον κόσμο: στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ, στη Βηρυτό και φυσικά στη Γαλλία, στην Ιταλία…». Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του; «Συνεχίζω το concept με τα τζιν τζάκετ, τα οποία θα πάρουν πιο εικαστικό χαρακτήρα. Θα έλεγα ότι έρχομαι σε επαφή με την «μπλε εποχή» του Πικάσο. Πιστεύω οτι αυτό θα είναι και το θέμα της προσεχούς παρουσίασης μου στο Ζάππειο».

Ποιες θεωρεί πηγές έμπνευσης του; Κατ’ αρχάς έχω δει πολύ κινηματογράφο και μάλιστα σε εποχές κυριαρχίας του δημιουργού. Με έχουν επηρεάσει, επομένως, πολλοί και διαφορετικοί σκηνοθέτες. Νομίζω πάντως ότι και στις ημέρες μας υπάρχει μια προσπάθεια δημιουργίας. Κρίνω από τη δική μου δουλειά. Μια τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο εξωτερικό, για κάτι που δεν είναι ακριβώς εμπορικό, δείχνει ότι και η ίδια η εμπορική διαδικασία προσπαθεί να αλλάξει».

Φωτογραφίες: Rasias, Maria Maraki